Sakarya'daki rüşvet operasyonu davasında Yargıtay kararını verdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2008 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya'da rüşvet, irtikap ve görevi kötüye kullanmak suçlarından yargılanan 6'sı polis 11 kişi hakkında yerel mahkemenin verdiği cezaların bir kısmı,Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nce bozuldu.

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde, rüşvet, irtikap, görevi kötüye kullanmak suçlarından 1 ile 8 yıl arasında hapis cezası ve 3 ile 6 bin YTL arasında para cezasına çarptırılan 6'sı polis, 13 sanık hakkında, yerel mahkemenin verdiği kararlar Yargıtay 5. Dairesi'nce incelendi.

Yargıtay 5. Dairesi, rüşvet suçuna yardım etmekten yargılanan ve yerel mahkemece haklarında beraat kararı verilen polis memurları A.D, H.İ.Ç ile rüşvet vermek suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan H.İ. hakkında verilen kararı onadı.

Sanık A.D'nin rüşvet vermek, trafik polisleri H.T. ile M.K'nın rüşvet verme suçuna aracılık etmekten dolayı mahkumiyetlerine ilişkin, yerel mahkemenin verdiği hükmü inceleyen Yargıtay, delillerin nelerden ibaret bulunduğu tartışılmadan, sanıklar H.T.ve M.K. arasındaki telefon görüşmelerinden esinlenerek, suç vasfının rüşvet olarak belirlenemeyeceğine karar vererek yerel mahkemenin kararını bozdu.

Sanıklardan trafik polisi L.B'nin görevi kötüye kullanmak, trafik polisi H.T'nin de görevi kötüye kullanmak suçuna yardım etmekten dolayı, mahkumiyetlerine ilişkin hükmü değerlendiren Yargıtay, sanık L.B'nin rüşvet almaktan, H.T'nin ise rüşvete aracılık yapmaktan cezalandırılmaları gerektiğini belirtti.

Sanıklardan R.B'nin rüşvet vermek, trafik polisi H.T'nin ise R.B'den rüşvet aldığı gerekçesiyle, yerel mahkemenin haklarında verdiği mahkumiyeti değerlendiren Yargıtay, sanıklar arasında benzin alımına ilişkin telefon görüşmesi yapıldığını, ancak benzin alımının bir iş karşılığı olup olmadığına dair delil bulunmadığını bildirdi. Şarta bağlı rüşvet anlaşması yapılamayacağını kaydeden Yargıtay, sanıklar hakkında verilen kararı bozdu.

Sanıklar B.K'nın rüşvet vermek, trafik polisi M.U'nun ise B.K'dan rüşvet almaktan ötürü haklarındaki mahkumiyetlerinde ise Yargıtay, rüşvetin tanımını: Bir kamu görevlisinin, görevinin gereklerine aykırı olarak bir işi yapması ve yapmaması için kişiyle vardığı anlaşma çerçevesinde bir yarar sağlaması olarak yaptı. Sanıklar arasında geçen telefon görüşmelerinde, M.U'nun sanık B.K'nın hesabına benzinlikten akaryakıt almasının konuşulduğu, ancak hangi işin yapılması veya yapılmaması karşılığında benzin alınacağının net olarak ortaya konmadığı ifade edildi. Yargıtay, şarta bağlı rüşvet anlaşması olmayacağı gözetilmeyerek suç vasfının rüşvet olarak belirlenemeyeceğini vurgulayarak sanıklar hakkındaki kararı bozdu.

Sanıklar trafik polisi İ.E'nin görevi kötüye kullanmak, trafik polisi M.U'nun S.Ş'nin aracına ceza yazması gerekirken yazmamak suretiyle görevi kötüye kullanmak ve S.Ş'nin bu suça yardım etmekten, trafik polisleri H.T. ve M.U'nun, sanık S.K'den rüşvet almak ve S.K'nin de rüşvet vermekten mahkümiyetlerini inceleyen Yargıtay, sanıkların itirazını reddetti.

Yerel mahkemenin haklarında verdiği kararları Yargıtay'ca bozulan sanıklar Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tekrar yargılanacak.

Rüşvet, irtikap ile görevi kötüye kullanmak suçlarından tutuksuz olarak yargılanan sanıklar, Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce şu cezalara çarptırılmışlardı: "Sanık trafik polislerinden H. T. 8 yıl 4 ay hapis ve 3 bin YTL para cezası, M.U. 7 yıl 8 ay hapis ve 6 bin YTL para cezası, M.K. 1 yıl 8 ay hapis, İ. E. ve L. B. 6 bin YTL para cezası, diğer sanıklar B. K, A.D, R. B, H. İ. ve S. K. 3 yıl 4'er ay hapis, S. Ş. ise de 6 bin YTL para cezasına çarptırıldı. Polis memuru A.D, H. İ.Ç ile C.Ö, C.D, M.A, E.E. ve M.K hakkında ise beraat kararı verilmişti."

17 Mayıs 2006'da, Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekiplerince Trafik Tescil ve Denetleme Şube müdürlüklerinde yapılan operasyonda yakalanan, her iki şubede görevli 6 polis memuru ile trafik takibi işi yaptıkları belirtilen 12 sanık, haklarında açılan davada görevi kötüye kullanma, rüşvet ve irtikap iddiasıyla yargılanıyorlardı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber